loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 5900 ori.
Cometa oltenească Daimaca şi asteroidul Brâncuşi ne veghează din spaţiu

 cometa

„Cerul cât e de-nflorit, de la noi s-a-mpodobit“ spune Tudor Gheorghe în cântecul drag tuturor oltenilor. Iar astronomia modernă începe să îi dea dreptate, botezând mai multe corpuri cereşti cu numele unor olteni. De exemplu, în jurul Soarelui se plimbă atât cometa Daimaca, numită după un oltean din Severin, cât şi asteroidul Brâncuşi.


În mod normal, ca să ajungi pe cer trebuie să fii zeu. Aşa au fost Marte, Venus sau Jupiter. Totuşi, regula nu se aplică întotdeauna: ai o şansă de a străluci în întunericul nopţii şi dacă eşti muritor de rând. Dar cu o condiţie: să nu îţi fi petrecut timpul pe aici, pe jos, bând bere la halbă şi uitându-te pe sub fustiţele studentelor care urcă scările Universităţii, ci ori să fi impresionat prin activitatea ta în aşa hal încât toată planeta să audă de tine, ori să fi stat mult timp cu ochii pe cer, pândind orice luminiţă care străluceşte mai ciudat.

 

Brâncuşi, asteroidul botezat româneşte de americani

 

În 1971, nişte cercetători de la Observatorul de la Palomar, din Statele Unite ale Americii, descopereau un asteroid de vreo 7-8 kilometri în diametru, căruia îi ia trei ani şi o lună să facă o rotaţie în jurul Soarelui. E destul de departe, undeva între Marte şi Jupiter, apropiindu-se de Pământ la maxim 100.000.000 de kilometri. Ori le plăcuseră ochii mari şi miraţi ai „Domnişoarei Pogany“, ori se gândiseră că un „Cocoş salutând cerul“ ar cânta cucurigu cu mai multă râvnă dacă s-ar putea uita la o luminiţă care poartă numele sculptorului său, nu se ştie. Cert e că i-au pus asteroidului numele Brancusi, astfel ajungând pe cer cel mai cunoscut dintre toţi oltenii, omul ale cărui sculpturi se vând, astăzi, cu 8-9 milioane de dolari. Fiecare.

 

Victor Daimaca, vânătorul de comete din Târgu-Jiu

 

În 1943, Târgu Jiu era un oraş în plină beznă. Uzina electrică luase foc, apoi erau impuse reguli stricte de camuflaj, din cauza războiului. Dacă majoritatea locuitorilor au profitat de întuneric pentru a fura ce mai rămăsese de furat sau pentru a-şi dezvolta simţul pipăitului în cadrul activităţii de producere de copii, profesorul de matematică Victor Daimaca, născut la Severin pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, prefera să se uite pe cer cu un binoclu sprijinit pe un gard. Tot benoclându-se, a văzut o stea mai ciudată, care nu stătea la un loc, ci se mişca printre celelalte lumini de pe cer. A anunţat repede că a descoperit o nouă cometă, iar Uniunea Astronomică Internaţională de la Copenhaga a botezat-o chiar cu numele său: Cometa Daimaca 1943c. Asta se întâmpla în septembrie. Peste numai două luni, Daimaca mai descoperea o cometă. Până să trimită vestea la forurile internaţionale, i-au luat-o înainte alţi doi tipi care se zgâiau la cer în timpul liber. Ca urmare, cometa a primit trei nume: Van Gent-Peltier-Daimaca.

 

Restul românilor sunt nişte gropi

 

Dacă oltenii sunt mai degrabă asteroizi sau planete, restul românilor şi-au dat numele unor cratere. O groapă de 125 de kilometri de pe Mercur a primit numele lui Mihai Eminescu, pe alta mai mică de pe Venus o cheamă Elena Văcărescu, iar pe partea nevăzută a Lunii se află craterul Haret, numit astfel după liberalul Spiru Haret. Oare, dintre cei care trăiesc astăzi, o să ajungă vreunul pe cer? Cum vă sună Steaua Băsescu sau craterul Ponta?
 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop