loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 18092 ori.
Marte: energie, acţiune, masculinitate

Marte în astronomie

Marte este cea de-a patra planetă care se roteşte în jurul Soarelui. Anul marţian (perioada în care planeta face o mişcare de revoluţie în jurul Soarelui) este dublu faţă de cel pământesc. În schimb, ziua marţiană (perioada de rotaţie în jurul propriei axe) este doar cu o jumătate de oră mai lungă decât cea terestră.

 

Ca dimensiuni, planeta este mai mică decât Pământul. În schimb, Marte are doi sateliţi, Phobos şi Deimos, două corpuri cereşti mult mai mici decât Luna noastră, de formă neregulată, întunecate şi pline de cratere. Este posibil ca cei doi să fi fost asteroizi mai mari care au trecut prin apropiere şi au fost captaţi de gravitaţia lui Marte. Marte are, de asemenea, atmosferă proprie.

Văzută de pe Pământ, planeta are de cele mai multe ori o nuanţă roşiatică, datorită prezenţei pe suprafaţa sa a unei pulberi de oxid de fier. Ca luminozitate aparentă, Marte este depăşit, dintre corpurile vizibile de pe Terra, doar de Soare, Lună şi Venus, fiind comparabilă cu Jupiter, mult mai îndepărtată de Pamânt, dar şi mult mai mare.

Pe această planetă se află cel mai înalt munte din sistemul nostru solar: Olympus, cu o altitudine de 26 000 de metri, deci de 3 ori cât cei mai înalţi munţi din Himalaya.

 

Marte in mitologie

Numele roman al planetei vine de la zeul războiului, echivalentul grecului Ares. Simbol al forţei brute, violent şi sângeros, era fiul lui Zeus şi al Herei. Deoarece era şi extrem de răzbunător, numele său era invocat atunci când se făceau jurăminte solemne.

Din cauza acestui caracter războinic, nu s-a bucurat de o mare apreciere la greci. În schimb, romanii – popor mult mai războinic – l-au considerat drept unul dintre cei mai importanţi zei şi au numit după el prima lună a anului: martie. De altfel, ei îl considerau un strămoş, fiind fie tatăl, fie bunicul lui Romulus şi Remus, întemeietorii Cetăţii.

Este cunoscută legătura amoroasă dintre Marte și Venus, zeiţa frumuseţii. Un mit spune că cei doi au fost descoperiţi de Vulcan, soţul legitim al zeiţei, care a aruncat o plasă peste ei, luându-i prizonieri şi arătându-i tuturor zeilor. Din această legătură s-a născut Amor sau Cupidon, al cărui arc cu săgeţi aminteşte de spiritul războinic al tatălui, Marte.

Nici numele celor doi sateliţi ai planetei Marte nu au fost alese întâmplător. Phobos şi Deimos sunt, de asemenea, fiii lui Marte şi ai lui Venus. Numele lor înseamnă „frică“ şi „teroare“ şi obişnuiau să îşi însoţească tatăl la război.

 

Marte in astrologie

 

În astrologie, Marte este asociat cu valorile masculine, cu acţiunea, cu puterea şi indică modul în care ne folosim energia. Dacă Venus este asociată cu emoţiile, iar Mercur cu intelectul, Marte simbolizează centrii instinctiv şi motor. În tema natală a unei femei, Marte indică bărbatul de care aceasta se simte atrasă, în special din punct de vedere fizic.

Într-un horoscop, Marte indică sectorul în care e nevoie de luptă, de acţiune, de mult consum de energie.

Acestui corp ceresc îi corespunde culoarea roşie, iar dintre metale este asociată cu fierul. Din punct de vedere anatomic, îi corespunde sistemul muscular.

Marte este guvernatorul Berbecului şi al Scorpionului, se află în exaltare în Capricorn şi în trigonocraţie în Leu şi Săgetător, având aşadar o relaţie privilegiată cu semnele de foc. De asemenea, Marte se află în exil în Balanţă şi Taur (semnele guvernate de Venus) şi în cădere în Rac.
 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop