loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 12823 ori.
Pluton - regenerarea prin distrugere

Pluton în astronomie

Pluton este a noua planetă care se roteşte în jurul Soarelui. În 2006, s-a decis să fie „retrogradată” la rangul de planetă pitică, ea fiind, ca mărime, a doua după Eris, din această categorie.. Totuşi, decizia nu este încă acceptată de toţi astronomii. În ceea ce priveşte părerea astrologilor despre poziţia şi rolul lui Pluton, ne mulţumim să îl cităm pe Stephen Arroyo: “ Puterea reprezentată de Pluton depăşeşte cu mult atributele sale fizice. După toate aparenţele, nimic din ceea ce este asociat cu Pluton, nu poate fi evaluat exclusiv după aparenţele sale exterioare, la fel cum nu poate fi înţeles pornind exclusiv de la observarea caracteristicilor sale evidente… Pluton simbolizează întotdeauna o formă de putere extrem de concentrată. Această putere este atât de intens concentrată, încât dimensiunea sau forma fizică a fenomenelor plutoniene nu are nici cea mai mică importanţă prin comparaţie cu ea.”

pluton astrologie

 

Pluton se roteşte în jurul Soarelui într-o perioadă extrem de îndelungată: 247 de ani tereştri. Diametrul său este foarte mic, reprezentând doar a cincea parte din diametrul Pământului. Perioada de rotaţie în jurul propriei axe este de şase zile şi zece ore (o zi plutoniană). Orbita sa fiind extrem de excentrică, uneori Pluton ajunge mai aproape de Soare decât cea de-a opta planetă, Neptun.

Pluton are atmosferă proprie, formată cel mai probabil din azot şi monoxid de carbon. Pe măsură ce planeta, urmându-şi orbita eliptică, se îndepărtează de Soare, o parte din atmosferă îngheaţă. Presiunea atmosferică de pe Pluton este de aproximativ 700 000 de ori mai mică decât cea de pe Terra.

Sunt cunoscuţi până acum trei sateliţi ai lui Pluton: Charon, Nix şi Hydra. Pluton şi Charon semnează un sistem aparte, al cărui centru gravitaţional este deasupra suprafeţei planetei. Teoretic, împreună ar putea fi consideraţi o planetă pitică dublă (diferenţa de masă dintre cele două corpuri cereşti nefiind prea mare), însă descoperirea celorlalţi doi sateliţi ai lui Pluton, mai mici, complică mult această schemă.

Planeta a fost descoperită ca rezultat al unei cercetări prin telescop iniţiate în 1905 de către astronomul american Percival Lowell, care a presupus existenţa unei planete îndepărtate dincolo de Neptun, ca urmare a unor mici neregularităţi în orbitele lui Uranus şi Neptun. Continuată după moartea lui Lowell de cercetătorii de la observatorul Lowell, cercetarea s-a încheiat cu succes când astronomul american Clyde W. Tombaugh l-a găsit pe Pluton.

 

Pluton si mitologia

Numele său vine, ca în cazul tuturor celorlalte planete, de la un zeu roman. Pluton, echivalentul grecului Hades, era zeul morţilor, stăpân al împărăţiei subpământene. Iniţial, se pare că el era un zeu al bogăţiei, al aurului şi al minereurilor preţioase, care trebuiau scoase din pământ. De aici s-a ajuns la concluzia că împărăţia sa se află tot sub pământ şi a fost asociat cu moartea şi cu domeniul spiritelor. Regatul său cuprindea atât Câmpiile Elizee, unde se desfătau sufletele merituoase, cât şi Tartarul, un loc de pedeapsă pentru cei care se făcuseră vinovaţi de diferite greşeli grave în timpul vieţii.

Fiul lui Saturn şi al Rheei, Pluton este căsătorit cu Proserpina sau Persefona, fiica Demetrei, pe care a răpit-o pentru a o lua de soţie. În urma unui pact încheiat cu Demetra şi intermediat de Zeus, Persefona rămâne alături de soţul său, în împărăţia subpământeană, doar o parte din an, în rest urcând în Olimp pentru a-şi îndeplini şi atributele de fiică a zeiţei vegetaţiei şi fertilităţii.

Infernul este mărginit de patru râuri: Aheron, Stix, Flegeton şi Cocit. Luntraşul Charon este cel care permite străbaterea lor de către sufletele morţilor, care îi sunt aduse de Hermes - Mercur. În împărăţia lui Pluton un rol însemnat îl au şi cei trei judecători, Minos, Eac şi Radamante, precum şi câinele cu trei capete, Cerber, cu funcţia de paznic.

 

Pluton si astrologia

În astrologie, Pluton este pus în legătură cu transformarea interioară profundă, care nu poate să vină decât în urma unei distrugeri periodice. Un simbol care îi corespunde este cel al păsării Phoenix, care se aruncă periodic în flăcări, pentru a renaşte. De asemenea, semnificaţia sa o aminteşte pe cea a bobului de grâu pomenit în Scriptură, care trebuie mai întâi să putrezească, pentru ca mai apoi să dea rod.

Într-un horoscop, Pluton vorbeşte de cele mai multe ori despre necesitatea unor schimbări profunde într-un anumit sector al vieţii. El este pus în legătură cu magnetismul Scorpionului, dar şi cu casa a 8-a, a morţii, renaşterii şi energiei sexuale.

Planetei Pluton îi corespund, din punct de vedere anatomic, organele sexuale. Metalul corespunzător este plutonium, iar culorile asociate cu planeta Pluton sunt roşu şi negru.


Cum e corect, Pluton sau Pluto? 

 

 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop