loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 7813 ori.
Solstitiul de vara, Soarele in Rac si Noaptea de Sanziene

Sărbătoare cu origini păgâne cât se poate de evidente chiar și din denumire, Sânzienele (de la Sancta Diana, Sfânta Diana, zeița romană a Lunii și a vânătorii) sau Drăgaica este totuși trecută inclusiv în calendarul oficial creștin-ortodox, unde este asociată cu sărbătorirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

traditii de sanziene

Așa cum Crăciunul se suprapune peste o veche sărbătoare a solstițiului de iarnă, momentul nopții celei mai lungi, de triumf al întunericului, în care lumea are cea mai mare nevoie de un Salvator (și Iisus Hristos, precum și numeroase divinități din alte religii s-au născut în această perioadă), sărbătoarea Sânzienelor se suprapune peste solstițiul de vară, moment de maximă putere a Soarelui și a luminii.

Și, într-adevăr, Sânzienele, amintite încă de Dimitrie Cantemir în Descrierea Moldovei, scrisă în urmă cu mai bine de 300 de ani, apar pe pământ tocmai în preajma acestei sărbători solare, mai precis la două zile după solstițiu, în noaptea de 23 spre 24 iunie. Rolul lor este strâns legat de fertilitate și de fecunditate, într-un moment în care se pregătește strângerea recoltei. Astfel, Sânzienele aduc belșug holdelor de grâu și fertilitate femeilor măritate, dar au de asemenea puterea de a vindeca boli și de a tămădui suferințe, cu ajutorul ierburilor de leac. De altfel, aceasta este perioada cea mai potrivită pentru culegerea plantelor tămăduitoare și a celor ce urmează a fi folosite la descântece, pe tot parcursul anului.

În dimineața de Sânziene, în diferite regiuni ale țării, fetele încercau să își afle soarta prin diferite practici magice. De exemplu, făceau coronițe din flori de Sânziene și le lăsau peste noapte în grădină. Dacă dimineața găseau coronița încărcată de rouă, era semn sigur că își vor găsi alesul și se vor mărita, în anul următor.

De asemenea, se obișnuia ca florile culese în dimineața de Sânziene să fie prinse în coronițe și duse la biserică pentru a fi sfințite, după care însă erau folosite pentru diverse practice magice care nu mai aveau nici o legătură cu credința creștină.

Solstițiul de vară este dintotdeauna sărbătorit, în toate colțurile lumii, prin diferite ritualuri. Astfel, în Germania, există sărbătoarea de Sommersonnenwende și se obișnuiește ca, în noaptea solstițiului, să se aprindă focuri uriașe. Și în Spania se aprind focuri, numite tequeos, mai ales pe plajă, ceea ce este normal, ținând cont de miile de kilometri de coastă de care dispune această țară.  În Iran, cu ocazia solstițiului de vară are loc străvechiul festival cunoscut sub numele de Tiregan sau tiragan, descris pe larg de cronicari încă din secolul al XIII-lea.

Biserica Ortodoxă sărbătorește, pe data de 24 iunie, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta este, alături de Fecioara Maria, singurul sfânt căruia îi este sărbătorită atât nașterea, cât și adormirea. Data nașterii sale nu este cunoscută cu exactitate, însă Evanghelia după Luca afirmă că a avut loc cu șase luni înainte de nașterea Domnului. Prin urmare, atunci când data nașterii lui Iisus a fost fixată la 25 decembrie, a fost fixată, ca dată a nașterii Sfântului Ioan, cea de 24 iunie. Astfel, aceste două mari sărbători religioase s-au suprapus peste străvechile sărbători păgâne amintite mai sus, cărora treptat le-au luat locul, cel puțin la nivle oficial, deoarece, după cum am văzut, vechile tradiții păgâne au rămas la fel de puternice, deghizate sub haină creștină. 

Din punct de vedere astrologic, pe data de 21 iunie (cea mai lungă zi din an: 15 ore și 32 de minute) Soarele intră în semnul Racului.

 

Amănunte despre semnificația Soarelui în astrologie găsiți AICI

 

Amănunte despre zodia Rac pe care începe să o tranziteze Soarele, găsiți AICI

 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop