loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 15167 ori.
Uranus – libertate, revoluţie, inventivitate

 

Uranus în astronomie

Uranus este a şaptea planetă de la Soare şi, din punct de vedere al diametrului, a treia ca mărime, după Jupiter şi Saturn. Din punct de vedere al masei, Uranus se află însă pe poziţia a patra, fiind depăşită şi de Neptun. Ea este de aproximativ 5 ori mai mare decât planeta noastră.

uranus astrologie

Până acum, au fost descoperiţi 27 de sateliţi ai planetei Uranus, însă numai 5 dintre aceştia au o mărime ceva mai importantă (raza de câteva sute de kilometri). Toţi au fost denumiţi după diferite personaje din opera lui Shakespeare: Miranda, Ariel, Umbriel, Titania şi Oberon. Planeta are, de asemenea, şi un sistem de inele, cmpuse din praf foarte fin, dar şi din bolovani de până la 10 metri diametru. Densitatea lor nu este însă prea mare, astfel că sunt greu observabile.

Planeta nu este foarte bine cunoscută, dar au fost deja evidenţiate mai multe „ciudăţenii“ ale sale. De exemplu, înclinaţia axei lui Uranus este neobişnuită, ceea ce face ca planeta să primească mai multă energie solară în regiunile polare decât la Ecuator. Cu toate acestea, regiunea ecuatorială este mai caldă decât cea ecuatorială, fără a se cunoaşte de ce se întâmplă aşa.

În ceea ce priveşte compoziţia sa, Uranus este format în cea mai mare parte din stânci şi gheţuri, cu 15% hidrogen şi un procent redus de heliu. În ceea ce priveşte atmosfera, aceasta este compusă din hidrogen (83%), heliu (15%) şi metan (2%).

Spre deosebire de primele şase planete care se rotesc în jurul Soarelui, Uranus nu a fost cunoscută în Antichitate (sau, cel puţin, nu s-au păstrat dovezi scrise care să ateste acest fapt).

Planeta a fost identificată prima dată de britanicul William Herschel, pe 13 martie 1781, în timp ce privea cerul cu telescopul său personal. Până atunci, ea fusese observată şi de alţi astronomi, amatori sau profesionişti, însă aceştia o consideraseră o stea, unii identificând-o cu 34 Tauri. Herschel a propus să îi fie dat numele de Georgium Sidus, în cinstea regelui Angliei, George al III-lea, dar în cele din urmă planeta a primit numele unui zeu clasic, la fel ca şi celelalte corpuri cereşti. Astfel, Uranus a devenit prima planetă descoperită în epoca modernă.

 

Uranus in mitologie

Uranus, divinitatea al cărei nume l-a preluat această planetă, era zeul grec al Cerului, soţul Geei (Pământul). Uranus şi Geea sau Gaia reprezintă cuplul primordial, din ei apărând toate generaţiile ulterioare de zei. Copiii lui sunt titanii, ciclopii şi hecatonhirii.

Fie pentru că putea fi uşor îmbrăţişată de imensul Uranus şi astfel trebuia să dea în permanenţă naştere la noi fii, fie pentru că Uranus, îngrozit de aspectul unora dintre fii săi, îi trimisese în peşteri din adâncul Pământului – Geea – producându-i soţiei sale dureri intense, aceasta şi-a rugat copiii să o scape de suferinţă. Atunci, unul dintre titani, Cronos (Saturn) a luat o seceră şi a tăiat organele genitale ale tatălui său. Atunci, Cerul s-a despărţit de Pământ, iar Cronos a devenit conducătorul zeilor. Din sămânţa lui Uranus căzută în apele mării s-a născut zeiţa frumuseţii, Afrodita sau Venus.

 

Uranus in astrologie

În astrologie, Uranus reprezintă libertatea, originalitatea, dar şi surprizele, accidentele şi revoluţiile, răsturnarea ordinii fireşti a lucrurilor. Uranus este pus în legătură cu tot ce este nou, cu invenţiile, cu tehnica avansată, dar şi cu comunicaţiile la distanţă. În plus, Uranus este legat de Urania, una dintre cele nouă muze, cea care guverna astrologia. Într-un horoscop, Uranus indică, de cele mai multe ori, nevoia de libertate sau o surpriză total neaşteptată.

Lui Uranus îi este asociată culoarea bleu sau azuriu a cerului senin, iar elementul chimic corespondent este uraniul, aşadar un element radioactiv. Din punct de vedere anatomic, planeta este pusă în corespondenţă cu aura şi cu magnetismul.

Uranus are domiciliul în Vărsător, se află în exaltare în Scorpion şi în trigonocraţie în Gemeni şi Balanţă. Pe de altă parte, Uranus se află în exil în Leu şi în cădere în Taur.


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop