loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 11095 ori.
Balanţă: Arthur Rimbaud

arthur rimbaud zodia balantaArthur Rimbaud s-a născut la 20 octombrie 1854, la Charleville-Mézières, şi a murit la 10 noiembrie 1891, la Marsilia. A fost un poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului, dar şi - din punct de vedere astrologic - un reprezentant tipic al zodiei Balanţă.

 

Balanţa este zodia cu cel mai dezvoltat simţ estetic. Datorită guvernatorului său, Venus, planeta iubirii, a frumuseţii şi a artei, această zodie a dat lumii o serie de personalităţi artistice de primă mărime. Printre aceste Balanţe celebre, la loc de cinste se află poetul francez Arthur Rimbaud, reprezentativ pentru zodia Balanta nu numai prin simţul artistic, dar şi prin inconstanţă şi prin căutarea permanentă – în cazul său, nereuşită – a echilibrului.


A început să scrie poezii încă de la vârsta de 10 ani, în 1870 publicând prima sa scriere : Les étrennes des orphelins. În acelaşi an, la 29 august, fuge de acasă la Paris, unde vagabondează şi este închis într-o casă de corecţie pentru minori. Este eliberat de un prieten al familiei, Georges Izambart, care-l readuce acasă.


La vârsta de 17 ani, în 1871, scrie poemul esoteric Le Bateau ivre (Corabia beată), pe care i-l prezintă poetului Paul Verlaine. În aceste creaţii de debut se simte influenţa lui Charles Baudelaire, dar - în acelaşi timp - se recunoaşte propria sa originalitate în asociaţiile metaforice neaşteptate şi în amestecul între conştiinţa de sine şi resemnare, care va fi prezent şi în operele ulterioare.


La propunerea lui Paul Verlaine, Rimbaud se stabileşte în 1871 în locuinţa acestuia din Paris, unde întreţin până în anul 1873 o relaţie homosexuală. Se ajunge la ruptură definitivă în 1873, când Verlaine, încercând să-l ucidă, îi produce o rănire gravă. Acest episod este redat de Rimbaud în poemul în proză Une Saison en enfer (Un anotimp în iad, 1973), care - prin dinamismul şi radicalitatea stilistică a compoziţiei - marchează un punct de cotitură în istoria literaturii.


Tot din această perioadă datează ciclul de poeme în proză Les Illuminations (Iluminările), creaţii vizionare, pline de explozie poetică a tiparelor convenţionale. În acest ciclu se găseşte celebrul Sonnet des voyelles (Sonetul vocalelor), în care fiecăreia din cele cinci vocale, i se atribuie o anumită culoare.
Urmează o viaţă de peregrinări şi vagabondaj prin Anglia, Germania, Italia, Java şi Cipru, lucrînd ca prezentator de circ, mercenar, supraveghetor la o carieră de piatră etc. Din 1880 este negustor de cafea, piei de animale şi arme în Africa de Nord şi ia parte la expediţii în Etiopia şi Somalia. Aceste ocupaţii multiple sunt caracteristice unei Balante intrate în dezechilibru.  


În afara unei bogate corespondenţe cu familia, de la vârsta de 20 de ani, Rimbaud nu a mai scris nimic în domeniul literaturii. Bolnav fiind, se întoarce în 1891 la Marsilia, unde moare la 10 noiembrie, în dureri sălbatice din cauza unei cangrene, la varsta de 37 de ani.
Oraşul său natal, Charleville-Mézières, a organizat în anul 2004 o serie de manifestări comemorative, în cadrul Anului Rimbaud. (Sursa informaţiilor biografice: Wikipedia - Arthur Rimbaud)
 

Video: Gerard Philipe recită Corabia beata, de Arthur Rimbaud:

 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop