loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 8157 ori.
Zodiile si sărbătorile: Sagetator - pelerinajele religioase

 

Săgetătorul este zodia care iubeşte cel mai mult călătoriile. În acelaşi timp, Săgetătorii au o viaţă spirituală intensă şi acordă o importanţă deosebită spiritualităţii şi religiei. Evenimentele care îmbină cel mai bine aceste preocupări - aparent diferite - sunt marile sărbători creştine cu ocazia cărora au loc pelerinaje religioase. Aşadar, nimic mai pe placul Săgetătorului decât un pelerinaj.

 

Pelerinajul este o prezenţă obişnuită în istoria oricărei religii majore. În Islam, fiecare credincios are datoria ca, măcar o dată în viaţă, să meargă la Mecca. În hinduism, este cunoscut afluxul imens de credincioşi care vin la Varanasi, pentru a se scălda în apele Gangelui sfânt. În creştinismul medieval timpuriu, cel mai important loc de pelerinaj era Ierusalimul, locul în care au avut loc cele mai importante evenimente din viaţa întemeietorului religiei creştine, Iisus Hristos.

 

Cu timpul, odată cu răspândirea creştinismului pe un areal geografic tot mai mare, au apărut mai multe locuri de pelerinaj, unele dintre ele atrăgând credincioşi din întreaga Europă, altele din câte o singură ţară.

 

În prezent, putem spune că cele mai importante locuri de pelerinaj din spaţiul creştin sunt: Ţara Sfântă (incluzând aici cele trei locaţii din Israel fundamentale pentru istoria creştinismului: Ierusalim, Bethleem şi Nazareth), Roma (în special pentru credincioşii de rit catolic, deoarece aici se află sediul Papalităţii, conducătorul spiritual suprem în catolicism, considerat urmaş al Sfântului Petru), Santiago de Compostela (unde se află, conform tradiţiei, mormântul apostolului Iacob), Lourdes (localitatea franceză în care a avut loc una dintre cele mai mediatizate apariţii ale Maicii Domnului).

În România, cel mai important eveniment de acest fel este pelerinajul anual care are ca destinaţie moaştele Sfintei Parascheva, aflate la Iaşi.

 

Cuvioasa Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie. Ea este considerată ocrotitoarea spirituală a Moldovei. Moaştele sale au fost aduse la Iaşi în anul 1541, de către domnitorul moldovean Vasile Lupu, care le-a aşezat în Biserica Trei Ierarhi, ctitorită de el. Aducerea moaştelor la Iaşi a fost un gest de recunoştinţă din partea patriarhului Partenie I şi a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, moaştele Sfintei Parascheva au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

 

În folclor, Sfânta Parascheva mai este cunoscută sub numele de Sfânta Vineri - personaj care apare inclusiv în basmele româneşti, de obicei având rolul de sfătuitoare a eroului principal, Făt-Frumos. Sfintei îi sunt atribuite numeroase miracole, îndeosebi vindecări miraculoase ale unor maladii sau beteşuguri din naştere.

 

Numărul pelerinilor care ajung la Iaşi în fiecare toamnă, în jurul datei de 14 octombrie, este de-a dreptul impresionant. De cele mai multe ori, acesta este de ordinul sutelor de mii, uneori apropiindu-se de cifra de un milion. Printre aceştia se află, cu siguranţă, şi numeroşi Săgetători.

 

Tot în România are loc şi cel mai important pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est. acesta se organizează anual cu ocazia zilei de Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh), punctul său de destinaţie fiind dealul Şumuleul Mic, din judeţul Harghita. Pelerinajul are o origine medievală, amintind de lupta locuitorilor catolici ai Transilvaniei pentru păstrarea propriei religii, în condiţiile în care principele Ioan Sigismund încerca să le impună religia unitariană. În 2010, la acest pelerinaj au participat peste 100 000 de pelerini, majoritatea din România, dar şi din Ungaria sau Slovacia. De asemenea, la eveniment a fost prezent Jose Rodriguez Carballo, conducătorul Ordinului Franciscanilor la nivel mondial.Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop