loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 6988 ori.
Diavolul

Diavolul este, în tarot, arcana cu numărul 15. Un diavol aşezat pe un tron ţine înlănţuiţi doi demoni mai mici, reprezentaţi ca un bărbat şi o femeie.

diavolul tarot marile arcaneDiavolul are coarne de ţap, între care este desenată o pentagramă inversată. El ţine palma dreaptă ridicată, iar în palma stângă are o torţă aprinsă, îndreptată în sus. Este o inversare a ipostazei Magicianului, din lama 1. Degetele lui de la picioare se încheie cu gheare de pasăre.

Cei doi demoni mai mici au coadă şi coarne şi sunt înlănţuiţi unul de celălalt. Şi ei reprezintă o inversare a unei arcane anterioare: Îndrăgostiţii, lama cu numărul 6.

Diavolul continuă seria lamelor de tarot  prin care iniţiatul – pătruns la un nivel superior, odată cu Dreptatea – este supus unor probe de foc şi unui proces de purificare extrem de drastic:Spânzuratul, Moartea, Cumpătarea, continuate acum cu Diavolul şi care vor culmina cu Turnul.

Dintre toate aceste probe, cea a Diavolului este cea mai periculoasă, chiar şi în comparaţie cu neantul reprezentat de moarte. Pentru că Diavolul reprezintă inversarea, prostituarea oricărei valori. Pierderea de sine, diminuarea propriei fiinţe, înclinarea în faţa unor false valori, pericolul sclaviei veşnice sunt mult mai periculoase decât nimicirea. Moartea ar reprezenta numai finalul unui ciclu, cu posibilitatea de a începe altul. În schimb, căderea în faţa Diavolului poate însemna sclavie veşnică.

Totuşi, chiar şi această experienţă are laturi pozitive – odată ce este depăşită. Un personaj de basm care ilustrează tocmai Diavolul este Spânul din Harap-Alb. Există chiar şi scena în care eroul este legat cu lanţuri – Harap-Alb, fiu de prinţ şi potenţial rege, păcălit să intre în fântână, trebuie să îi jure supunere până la moarte unui individ inferior, Spânul. Iar legătura reprezentată de acest jurământ îl va arunca într-o serie de încercări cu un final potenţial tragic. Totuşi, privind lucrurile dintr-o altă perspectivă, tocmai aceste încercări cu potenţial distructiv sunt cele care îl întăresc pe erou, îl transformă dintr-un prinţ uşor de păcălit într-un adevărat rege. Paradoxal, tocmai experienţele rezultate dintr-o robie menită să îl anihileze sunt cele care îi vor aduce, în final, eliberarea.

Eşecul în faţa Diavolului aduce sclavia veşnică. Acţiunile Magicianului, care făceau legătura între cer şi pământ, devin demonice, şi chiar iubirea Îndrăgostiţilor se transformă într-o limitare, o înlănţuire a oricărei valori reale. Dacă este însă depăşită şi folosită cum se cuvine, experienţa Diavolului îl duce pe iniţiat mai departe, spre ultima arcană din acest ciclu al purificărilor: Turnul.
 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop