loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 6724 ori.
Dreptatea

În tarot, Roata norocului este o arcană care indică foarte bine caracterul efemer şi transformarea permanentă existentă la nivelul vieţii materiale.

roata norocului tarot marile arcaneO roată pe care este gravat cuvântul TARO, care, citit invers, devine TORA. Alternativ cu aceste litere din alfabetul roman, sunt gravate literele ebraice Yod, He, Vau şi He, care formează numele inexprimabil al Tatălui Ceresc. (YHWH) Pe patru din cele opt spiţe ale roţii, este gravat câte un simbol, reprezentând, succesiv, planeta Mercur, Soarele, Apa şi Sulful din alchimie. Pe partea stângă a roţii coboară un şarpe, care îl reprezintă pe monstrul fabulos Thyphon, pe partea dreaptă urcă zeul Hermanubis (zeu combinând atributele egipteanului Anubis şi ale grecului Hermes), iar deasupra roţii se află un Sfinx purtând o spadă, într-o atitudine imobilă. Tot acest ansamblu este încadrat de alte patru figuri, aflate fiecare în câte un colţ, aşezate pe un norişor alb: un înger, un taur, un leu şu un vultur. Acestea sunt cele patru animale din viziunea profetului Ezechiel, care apar, de asemenea, şi în Apocalipsa Sfântului Ioan.

Atunci când s-a retras în singurătate, Căutătorul, devenit pentru un timp Pustnic, a dobândit o nouă înţelegere şi o nouă dezvoltare a fiinţei. Acum, revenit în lume, o priveşte cu alţi ochi şi îi poate contempla deşertăciunea. Simbolurile din această arcană sunt numeroase, dar ele nu îi mai pot distrage atenţia celui care a găsit cunoaşterea în străfundurile proprii şi care, posedând lumina cunoaşterii spirituale pe care o poseda în lama precedentă, poate exclama în faţa spectacolului lumii, asemenea regelui Solomon: Totul este deşertăciune, deşertăciunea deşertăciunilor.

Dintre figurile de pe Roata Norocului, Căutătorul se poate identifica, cel mult, cu Sfinxul aşezat deasupra Roţii, singurul personaj din această lamă reprezentat într-o poziţie statică, indiciu al stabilităţii şi al independenţei faţă de condiţiile exterioare.

Însă punctul care simbolizează cel mai bine noul statut al Iniţiatului este cel din mijlocul Roţii, centrul imobil în jurul căruia se rotesc toate elementele amintite mai sus.

În interpretarea acestei lame, Waite este de acord cu ocultistul francez Eliphas Levi: „desenul însuşi ne arată mişcarea continuă a schimbării Universului şi a fluxului vieţii umane. Sfinxul reprezintă, în această privinţă, echilibrul“. Într-o arcană al cărei sens primordial indică ideea de schimbare permanentă, pot fi însă descifrate, pe lângă punctul din centrul roţii şi Sfinx, şi alte simboluri ale stabilităţii. Cele patru animale din viziunea lui Ezechiel au fost asociate tocmai cu cele patru zodii fixe din astrologie: Taur, Leu, Scorpion şi Vărsător.

Iată viziunea profetului ebraic, în care cele patru „fiare“ sunt asociate explicit cu câte o roată: „Şi în mijloc am văzut ceva ca patru fiare, a căror înfăţişare semăna cu chipul omenesc. Fiecare din ele avea patru feţe şi fiecare din ele avea patru aripi“; „Feţele lor? - Toate patru aveau câte o fată de om înainte, toate patru aveau câte o faţă de leu la dreapta, toate patru aveau câte o faţă de bou la stânga şi toate patru mai aveau şi câte o faţă de vultur în spate“; „Când mă uitam eu la fiare, iată am văzut jos, lângă aceste fiare, câte o roată la fiecare din cele patru feţe ale lor. Aceste roţi, după înfăţişarea lor, parcă erau de crisolit, iar după făptură toate aveau aceeaşi înfăţişare. Şi după alcătuirea şi după făptura lor ele parcă erau vârâte una în alta. Ele înaintau în toate cele patru părţi, şi în timpul mersului nu se întorceau“.

Aceste fiare, care pot fi asociate şi cu cele patru elemente – fiind astfel în prelungirea simbolurilor alchimice desenate pe roată – sunt aşezate, în această arcană, în jurul centrului imobil al unei lumi în mişcare, reprezentat de punctul din mijlocul roţii. După cum arată cuvântul TORA şi inscripţia YHWH, totul se supune voii lui Dumnezeu, iar Căutătorul recent revenit din pustie nu face decât să contemple acest ansamblu, din care nu mai face parte. El s-a sustras Legii, fiind ghidat de acum înainte de legi aparţinând unor niveluri superioare celui reprezentat aici, o lume a transformării perpetue, a „norocului“, amintind de „cercul strâmt“ din Luceafărul lui Eminescu.

Ridicându-se deasupra acestor permanente schimbări, el îşi va continua drumul cel drept. Următoarea ipostază a acestei căutări spirituale, după Roata Norocului, este chiar Dreptatea.

 

CONSULTAȚII TAROT PRIN SMS 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop