Dreptatea | tarot, marile arcane
loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 5464 ori.
Dreptatea

În Tarot, marea arcană numită Dreptatea indică sfârşitul unei întregi octave a procesului de evoluţie spirituală.

O femeie îmbrăcată într-o robă purpurie (Dreptatea), peste care poartă o pelerină şi două panglici verzi, este aşezată pe un tron situat între două coloane. In spatele ei se află un văl roşu. In mâna dreaptă poartă o sabie, pe care o ţine ridicată în sus, iar în mâna stângă o balanță aflată în echilibru. Pe cap poartă o coroană decorată cu o piatră preţioasă de culoare albastră.

 

dreptatea tarot waite

Pentru a doua oară în căutarea sa spirituală, Iniţiatul întâlneşte o femeie aşezată între două coloane, în spatele căreia se află un văl. Waite subliniază cu mare claritate diferenţa: în timp ce coloanele Marii Preotese doar arătau calea spre o altă lume, coloanele Dreptăţii deschid această cale.

 

După cum am arătat atunci când evidenţiam elementele comune între Magician şi Putere, orice demers spiritual este caracterizat printr-o evoluţie în spirală. Şi, pe acest drum spiralic, Dreptatea se află cu o octavă mai sus decât Marea Peoteasă. Străbătând drumul care leagă aceste două puncte, Căutătorul a trecut prin toate experienţele pe care i le putea oferi un întreg nivel de realitate: a fost iubit şi respectat pentru că a oferit cadouri dezinteresate (Împărăteasa), apoi şi-a asumat alte responsabilităţi ale unui conducător, aducând ordine şi control (Împăratul), i-a ajutat pe alţii să meargă pe calea spirituală pe care păşise el însuşi (Hierofantul), a experimentat iubirea şi, refăcând cuplul primordial, a ajuns în Paradisul pământesc (Îndrăgostiţii), a cunoscut gloria adusă de succesele repetate (Faetonul) şi a înlocuit-o cu puterea spirituală (Puterea), pe care a consolidat-o retrăgându-se în pustie pentru a cunoaşte lumina unei lumi superioare (Pustnicul). Întors în planul din care plecase, i-a descoperit deşertăciunea, ascunsă sub camuflajul eternei schimbări şi agitaţii (Roata norocului), iar acum va trece printre cele două coloane pe care prima dată doar le contemplase.

 

Figura înfăţişată în arcană seamănă foarte bine cu reprezentările zeiţei romane Justiţia, cu diferenţa că sabia este ridicată în sus, într-o poziţie perfect verticală, iar balanţa este ţinută în jos. De asemenea, Dreptatea din tarot nu este legată la ochi, subliniindu-se astfel faptul că reprezintă un principiu superior celui pe care îl vedem pe la tribunale. Veghind drumul cel drept al înălţării spirituale şi fiind situată la hotarul dintre două lumi, Dreptatea are capacitatea de a percepe adevărul în ambele lumii. Ea are atât ochii liberi, cât şi o nestemată în mijlocul frunţii, simbolizând al treilea ochi – instrumentul vederii pe nivelul superior.

 

Odată cu Dreptatea, Iniţiatul a dobândit încă una din cele patru virtuţi cardinale. Dar, şi mai important, s-a înălţat definitiv pe un alt nivel de realitate. Acolo, nimic din ceea ce a dobândit până acum nu mai are valoare. Calităţile care l-au ajutat să se ridice până aici trebuie înlocuite cu altele, total noi şi, în consecinţă, după etapa din tarot numită Dreptatea, îl vom vedea în ipostaza Spânzuratului.

 

CONSULTAȚII TAROT PRIN SMS 

 

 


 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop