loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 12524 ori.
Marea Preoteasa: Șeherezada și magia povestirii (Tarotul și literatura)

În tarot, Marea Preoteasa este arcana cu numărul zero. Reprezentată ca o femeie care ține în mâini un pergament și în spatele căreia se află un văl, ea este deținătoarea unei cunoașteri impresionante, pe care însă nu o utilizează în mod direct, ci doar o revelează celor meritorii.

marea preoteasa seherezadaUna din cele mai reușite ipostaze literare ale arcanei Marea Preoteasa este, fără îndoială, Șeherezada, eroina principală din O mie și una de nopți. Ea deține puterea cuvântului și a povestirii, cu ajutorul căruia îl subjugă și îl determină să își schimbe obiceiurile pe un rege crud, cunscut pentru faptul că își ucidea soțiile. În plus, povestirile sale ascunde de multe ori înțelesuri ascunse, pe care cititorul le observă abia la a doua lectură.

Eroina epopeii persane O mie și una de nopți, Șeherezada este, fără niciun dubiu, cea mai cunoscută povestitoare din întreaga istorie a lumii. Multe dintr epoveștile sale - precum cele cu Aladin, Sinbad sau Ali Baba sunt cunoscute și apreciate în întreaga lume, mult dincolo de spațiul persan și arab, în care au apărut și s-au dezvoltat.

Povestea este următoarea: regele persan Shahryar descoperă că soția sa, pe care o iubea imens, îl înșeală. Furios, poruncește să fie ucisă. Cum nu putea să trăiască singur, dar nici nu dorea să riște să fie înșelat din nou, se decide să aibă o nouă soție în fiecare zi, alături de care să își petreacă noaptea, pentru ca în dimineața următoare aceasta să fie ucisă. Așa se și întâmplă lucrurile timp de trei ani, perioadă în care cele mai frumoase fete din regat își pierd viața.

La un moment dat, vizirul nu mai reușește să găsească fecioare pentru rege și cere sfatul fiicei sale, Șeherezada. Aceasta îi spune că este dispusă să se mărite ea cu regele, chiar în acea zi. Vizirul nu este de acord, deoarece nu vrea să își sacrifice propria fiică, dar în final acceptă, cunoscând înțelepciunea acesteia și bazându-se pe faptul că ea trebuie să aibă un plan.

Într-adevăr, în prima noapte petrecută alături de rege (noapte care, pentru celelalte fecioare, fusese și ultima), Șeherezada începe să spună o povestecaptivantă, pe care o întrerupe la răsăritul soarelui, tocmai în momentul culminant.  Fascinat, regele nu o execută pe Șeherezada, ci așteaptă nerăbdător noaptea următoare, pentru a afla continuarea poveștii. A doua noaptea, Șeherezada termină povestea inițială, dar începe alta, pe care o întrerupe, de asemenea, în cel mai interesant moment. Și așa reușește să fiica vizirului să supraviețuiască ani la rând, timp în care îi naște regelui 3 fii, convingându-l de seriozitatea și fidelitatea sa.

Astfel, Șeherezada reușește să aducă liniștea în regat, să salveze mii de alte fete și să îmblânzească un rege crud pur și simplu stând noaptea lângă el și spunându-i povești. O acțiune demnă de Marea Preoteasa, care seamănă mai degrabă a non-acțiune.

O altă ilustrare literară a acestei cărți de tarot este Morgana din romanul Negurile, de Marion Zimmer Bradley: Este vorba de marea preoteasă a insulei avalon, sora și, în același timp, amanta regelui Arthur. Totuși pentru motivele arătate mai sus, cea mai potrivită ilustrare a cărți de tarot Marea Preoteasa rămâne Șeherezada.

 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop