loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 7775 ori.
Moartea

Moartea este arcana cu numărul 13 și, în unele seturi de tarot, nu poartă niciun nume. Un schelet îmbrăcat în armură de culoare neagră înaintează pe un câmp, călare pe un cal alb. Cu ambele mâini susţine un steag negru, pe care se află pictată o roză mistică reprezentată ca o pentagramă cu vârful în jos. Deşi în mâinile călăreţului nu se află nicio armă, în faţa sa se prăbuşesc un rege, o tânără femeie şi un copil. De asemenea, un prelat stă cu mâinile împreunate în rugăciune, aşteptându-şi moartea. Pe fundal, între două coloane, se vede un soare care răsare în plină strălucire. 

moartea tarot marile arcaneÎn Evanghelia după Ioan, 12, 20-33, Iisus Hristos le spune apostolilor o pildă:

„Adevăr, adevăr vă spun că, dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce mult rod. Cine-şi iubeşte viaţa o va pierde, iar cine-şi urăşte viaţa în lumea aceasta o va păstra pentru viaţa veşnică“.

Sensul arcanei cu numărul 13, care în Tarotul de Marsilia este Arcana fără nume, este identic cu cel al acestei parabole.

Faptul că moartea la care se referă sensul profund al acestei arcane este o moarte mistică, implicând şi ideea regenerării, este accentuat de prezenţa a două simboluri pozitive, aparent nepotrivite într-un decor dominat de un schelet, o pentagramă inversă, cadavre şi un steag negru. Este vorba de calul alb şi de soarele aflat la răsărit, ambele indicând promisiunea unei renaşteri viitoare. De altfel, vom regăsi aceste două simboluri într-o altă arcană, al cărei nume este chiar Soarele.

Atunci când spunea pilda bobului de grâu, fondatorul creştinismului se referea nu numai la moartea sa iminentă, care avea să îi aducă gloria Învierii şi să pună bazele noii religii, ci şi la calea pe care trebuie să o urmeze fiecare creştin autentic, interesat de trăirea în Dumnezeu, nu de ceremonii golite de conţinut.

Iată cum definea Rudolf Steiner moartea mistică: Pradă unor cumplite suferinţe, discipolul îşi zice: Recunosc că întreaga lume a simţurilor nu este decât o iluzie. El îndură adevărata senzaţie a morţii şi a coborârii în întuneric. Dar atunci vede cum întunericul se răreşte şi apare o nouă lumină: strălucitoarea lumină astrală. […]Trebuie să pierdem totul pentru a recâştiga totul, chiar propria existenţă. Dar în momentul în care ai pierdut totul se pare că omul moare pentru sine, iar viaţa reîncepe în jurul său. Aceasta este moartea mistică.

Faptul că în faţa cavalerului negru se prăbuşesc deopotrivă regi, fecioare, copii sau episcopi indică atotputernicia morţii, dar şi faptul că această putere aparţine unei lumi superioare, în care distincţiile existente la nivelul obişnuit nu mai au nicio valoare. Într-adevăr, experienţa

Spânzuratului a provocat transformări profunde, care acum sunt desăvârşite. Într-adevăr, printre cei care sunt atinşi de moarte recunoaştem şi unele ipostaze prin care discipolul a trecut deja, de-a lungul călătoriei sale iniţiatice (Împăratul sau Marele Preot).

Trecut prin experienţa supremă a morţii şi a renaşterii, iniţiatul va descoperi armonia fiinţei sale profunde, până acum acoperită de straturile exterioare şi, odată cu ea, va descoperi o nouă virtute: Cumpătarea.

 

 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop