loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 20559 ori.
Nebunul : Don Quijote de la Mancha (Tarotul si literatura)

don quijote tarot nebunul În tarot, Nebunul este arcana cu numărul 0. Este, totodată, și arcana finală, plasată de unii specialiști după arcana 21, Lumea. De aici rezultă semnificații multiple pentru această arcană, dar în toate regăsim o idee comună: Nebunul nu se conformează regulilor lumii din care face parte. Atât modul său de a concepe lumea, cât și felul în care acționează sunt altfel.

Personajul literar care corespunde cel mai bine ideii exprimate de această lamă de tarot este Don Quijote, eroul romanului omonim al lui Miguel de Cervantes.

Don Quijote este un hidalgo (un fel de mic boier, hidalgos fiind clasa cea mai de jos a nobilimii spaniole medievale) care a citit prea multe cărți cavalerești și a ajuns să creadă că poveștile de acolo reprezintă realitatea. Prin urmare,,deși ajunsese la vârsta de 50 de ani, Don Quijote își părăsește familia și pornește în lume, pentru a reînvia gloria cavalerilor rătăcitori. Își ia drept scutier un țăran din satul său, pe Sancho Panza, atras mai mult de perspectiva unei îmbogățiri rapide de pe urma stăpânului, decât de o credință similară cu a acestuia. Pentru a fi întru totul asemenea cavalerilor rătăcitori, Don Quijote își alege și o iubită, în persoana unei țărance pe care abia dacă o văzuse vreodată, căreia îi dă pomposul și siroposul nume de Dulcineea din Toboso. În sfârșit, își alege și un cal, pe care îl imaginează asemenea bidiviilor unor cavaleri celebri, dar care e o biată mârțoagă botezată de stăpânul său cu numele de Rușinante. Această echipă, completată de măgarul scutierului Sancho Panza, pornește în lumea largă, în căutare de aventuri.

Lumea începutului de secol al XVI-lea nu oferă suficiente prilejuri de aventură pentru un cavaler rătăcitor și, pentru a compensa această lipsă, începe să se manifeste nebunia lui Don Quijote. Nemulțumit de modul în care se prezintă realitatea, Don Quijote începe să o transfigureze, astfel încât susține că morile de vânt sunt de fapt niște uriași, o turmă de porci este în realitate o întreagă armată, iar o găletușă de bărbier este un coif legendar. Explicația faptului că nimeni altcineva nu vede lucrurile ca și el e simplă: este victima unui vrăjitor malefic, care transformă toate lucrurile miraculoase din lume în ceva prozaic, lipsit de orice farmec. Stratagema vrăjitoarească resimțită cel mai puternic de Don Quijote constă în transformarea neasemuitei frumuseți Dulcineea din Toboso într-o simplă țărancă, urâtă și vulgară.

Totuși, există numeroase împrejurări, pe parcursul celor două volume ale cărții, în care nebunul vede lucrurile mai clar decât oricine altcineva din jurul său, tocmai pentru că nu ține cont de clișeele mentale care întunecă judecata celorlalți. Această afirmație e valabilă și pentru scutierul Sancho Panza, care ajunge guvernator și se dovedește mai destoinic decât unul adevărat, deși toată lumea se aștepta să se facă de râs.

Alte personaje literare ilustrative pentru arcana 0 din tarot, Nebunul, sunt bufonii din piesele lui Shakespeare, care, la adăpostul așa-zisei lor nebunii, spun adevărurile deranjante, pe care nimeni altcineva nu îndrăznește să le rostească. Totuși, Nebunul prin excelență, care ilustrează cel mai bine Nebunul din tarot, rămâne Don Quijote de la Mancha.


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop