loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 9556 ori.
Spânzuratul

Spânzuratul este arcana cu numărul 7 a tarotului. Un bărbat tânăr atârnă spânzurat cu capul în jos, legat cu piciorul drept de o ramură înfrunzită, în formă de T. Poartă pantofi galbeni, pantaloni roşii şi o bluză albastră, iar capul său este încununat cu o aureolă de raze de culoare galbenă. Expresia sa este senină, netulburată, sugerând o interiorizare profundă.

spanzuratul tarot marile arcaneIniţiatul a păşit dincolo de vălul dintre cele două coloane aflate în spatele Dreptăţii. Aici, se află la un alt nivel, unde niciuna dintre calităţile acumulate până acum nu îi mai sunt de folos. Pe acest plan superior, el nu se va putea descurca decât dacă renunţă la tot ceea ce a realizat până acum, cu atât de multe eforturi, şi îşi schimbă radical perspectiva. Acest lucru este posibil în ipostaza de Spânzurat.

Ipostaza de spânzurat apare în numeroase tradiţii. În mitologia nordică, zeul Odin dobândeşte înţelepciunea runelor după ce stă spânzurat timp de nouă nopţi de arborele lumii, Yggdrasil. Prin rune, el câştigă darul creaţiei poetice şi ştiinţa ocultă. Conform tradiţiei creştine, apostolul Petru a fost crucificat, la cererea sa, cu capul în jos.

Basmul „Harap-Alb“ oferă o ipostază interesantă a acestei arcane, după cum a remarcat Vasile Lovinescu în Creangă şi creanga de aur. Astfel, după ce fiul Craiului încalecă prima dată pe calul său năzdrăvan, care îl ridică până la nori, până la lună şi apoi până la soare, este întrebat de bidiviu:

„Ei, stăpâne, cum ţi se pare? Gândit-ai vrodată că ai să ajungi: soarele cu picioarele, luna cu mâna şi prin nouri să cauţi cununa?“.

Aflat deci cu picioarele în Soare, putând să atingă luna cu mâna şi având capul la nivelul norilor, fiul Craiului era ţinut de cal cu capul în jos, exact în ipostaza în care se află Spânzuratul în arcana cu numărul 12. În această scurtă ascensiune la ceruri, el are viziunea a tot ceea ce urmează să realizeze apoi, treptat, pe parcursul basmului.

În Tarotul de Marsilia, din buzunarele Spânzuratului cădeau monede de aur, ilustrând în mod şi mai clar desprinderea de vechile valori pentru a face loc unora noi, infinit superioare. În tarotul lui Waite, merită subliniată importanţa faptului că arborele de care este spânzurat este înfrunzit, deci este un copac al vieţii.

Postura Spânzuratului presupune nemişcare perfectă la nivel fizic. Pe plan interior însă, activitatea spirituală este intensă, iar efectele acestei concentrări sunt evidenţiate de aura de lumină existentă în jurul capului. Se poate realiza o analogie şi cu o postură folosita în Yoga – Shirshasana – care presupune inversarea totală a corpului, yoghinul stând, efectiv, în cap, cu picioarele în sus. Cel mai important beneficiu al asanei este chiar dirijarea energiei spre Sahasrara Chakra, centrul de energie situat în zona creştetului capului, cunoscut sub numele de „lotusul cu o mie de petale“ şi care, perfect activat, permite iluminarea. Astfel, energia produce o primă experienţă extatică, cu dublu efect: arderea vechilor structuri mentale, dar şi intuirea noii căi care trebuie urmată, odată ce s-a ajuns în această dimensiune superioară.

Dacă Spânzuratul, personajul acestei arcane, sugerează, după expresia lui Waite, „viaţa în suspensie, nu moartea“, arcana următoare îi va aduce iniţiatului chiar această experienţă supremă.

CONSULTAȚII TAROT PRIN SMS


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop