Tarotul de Marsilia | arcanele mari si mici,
loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 15474 ori.
Tarotul de Marsilia

Tarotul de Marsilia este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de tarot în întreaga lume, notorietatea sa fiind similară cu cea a tarotului Raider-Waite.


Denumirea de tarot de Marsilia a apărut târziu, la câteva sute de ani după ce cărțile respective erau utilizate, fiind consemnată abia la 1859. Primul care a utlizat expresia a fost Romain Merlin. Cel care i-a asigurat însă celebritatea și circulația internationala a fost ocultistul francez Papus. In cartea Le Tarot de Bohemiens, apărută în 1889, el enumeră diferite tipuri de tarot, printre care Tarotul italian, Tarotul de Besancon și Tarotul de Marsilia. Câteva decenii mai târziu, în 1930, Paul Marteau decide să numească pachetele de cărți de tarot pe care le vindea ”Vechiul Tarot de Marsilia”.

Cu toate că numele său îi indică drept origine marele oraș-port din sudul Franței, Tarotul de Marsilia are, cel mai probabil, o origine italiană. Se consideră că arcanele respective au apărut prima dată la Milano, apoi au ajuns la Lyon, de unde s-au răspândit în mai multe zone din Franța, unde au început, mai târziu, să fie și produse în serie. Astfel, ocultiștii din secolul al XIX-lea nu le-au dat numele orașului de origine, ci numele orașului în care erau produse cel mai frecvent.


Marile şi micile arcane din Tarotul de Marsilia
tarotul de marsilia lumeaCa orice set de tarot, și acesta are 22 de mari arcane sau arcane majore, ilustrate cu desene simbolice, la care se adaugă arcanele minore, mai puțin importante atât pentru divinație, cât și din perspectiva înțelegerii tarotului ca o carte ce oferă indicii despre evoluția spirituală.
Marile Arcane din Tarotul de Marsilia sunt următoarele (redăm, în paranteză, și poziția pe care o ocupă): Nebunul, Magicianul (1), Papesa (2), Împărăteasa (3), Împăratul sau Papa (4), Hierofantul (5), Îndrăgostiții (6), Faetonul (7), Dreptatea (8), Pustnicul sau Ermitul (9), Roata Norocului (10), Puterea (11), Spânzuratul (12), Moartea (13), Cumpătarea (14), Diavolul (15), Turnul sau Casa lui Dumnezeu (16), Steaua (17), Luna (18), Soarele (19), Judecata (20) și Lumea (21). 

In ceea ce privește arcanele minore, există patru suite: de bâte, cupe, monezi și săbii. Fiecare dintre aceste suite are 10 cărți numerotate de la 1 la 10, precum și patru figuri: valet, cavaler, regină și rege. Așadar, fiecare suită are 14 cărți, ceea ce dă un total de 56 de arcane minore. Dacă adăugăm cele 22 de arcane majore, rezultă că un pachet de cărți de tarot de Marsilia conține 78 de arcane (numite și lame).


Tarotul de Marsilia, Arcana fără număr şi Arcana fără nume
Două arcane majore atrag atenția în mod deosebit în Tarotul de Marsilia: Arcana fără număr și Arcana fără nume. Arcana fără număr este Nebunul, plasat fie la începutul, fie la sfârșitul suitei arcanelor majore. A doua este arcana a treisprezecea sau Arcana fără nume, care desemnează Moartea.
De asemenea, trebuie amintit faptul că ordinea marilor arcane indicată mai sus, adoptată în Tarotul de Marsilia, este puțin diferită de cea a Tarotului Raider-Waite, unde are loc o inversare a două arcane: Puterea este arcana a opta, iar Dreptatea ocupă poziția a unsprezecea. Varianta Marsilia este cea atestată cu cel mai mult timp în urmă, în timp ce inversiunea a fost făcută de Edward Waiote, care a spus că a avut motive temeinice pentru a proceda astfel, dar a refuzat să arate clar care au fost aceste motive.

Tarotul de Marsilia şi controversa celei de-a trei arcane majore: femeia papă
În multe versiuni ale Tarotului de Marsilia, arcana cu numărul trei poartă numele Papesa. În mediul catolic, această lamă a trezit multiple controverse, fiind considerată blasfemiatorie. După cum se știe, nu există preoți catolici femei, cu atât mai mult fiind exclusă posibilitatea existenței unei papese.

Totuși, legende medievale vorbesc despre o așa-numită papesă Ioana, o femeie care ar fi reușit, travestită, să urce în ierarhia Bisericii Catolice până la rangul suprem, cel de papă. Veridicatea legendei stă sub semnul întrebării și o astfel de posibilitate a fost vehement negată de reprezentanții Bisericii Catolice. Însă nu este exclus ca lama a treia a Tarotului de Marsilia să fie, dacă nu o referire derectă, măcar un ecou al legendei papesei.
Tocmai pentru a evita aceste controverse, există versiuni ale Tarotului de Marsilia în arcanele a treia și a patra au fost complet schimbate, Papesa și Papa fiind înlocuiți cu Junona, respectiv Jupiter. Această modificare a apărut în așa-numitul Tarot de Besancon sau Tarot elvețian.

Pentru amănunte despre semnificațiile cărților de tarot, aveți la dispoziție rubrica
Tarot - Marile Arcane. De asemenea, oferim consultații tarot, prin intermediul serviciului prin sms Astrotarot, la numărul de telefon 1330.Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop