loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 10759 ori.
Nocebo – pericolul unui efect placebo inversat

Efectul placebo are un corespondent la fel de puternic, însă cu efecte contrare: aşa-numitul efect nocebo.

Mai întâi, reamintim ce este efectul placebo: Denumirea sa vine de la forma de viitor a verbului latine placeo, placere, putând fi tradus drept voi plăcea sau voi fi plăcut. În general, e vorba de inducerea unor efecte pozitive prin administrarea unor substanţe sau a unor metode de tratament neutre.

 

efectul nocebo

De exemplu, atunci când vă tăiaţi la deget, vine un prieten şi vă spune că are o cremă minune, adusă din Japonia, care vindecă arsurile nu numai fără probleme, dar şi foarte repede. Vă daţi cu crema respectivă şi, într-adevăr, arsura se vindecă într-un timp record. Peste o săptămână însă, prietenul că mărturiseşte că, de fapt, crema nu era din Japonia şi nici măcar împotriva arsurilor, ci o banală alifie pentru faţă. Atunci, ce a determinat vindecarea rapidă? Efectul placebo – faptul că aţi crezut că vă veţi vindeca repede şi fără probleme a făcut ca acest lucru să se întâmple!

 

Efectul nocebo reprezintă reversul efectului placebo. Este vorba de gândurile negative pe care chiar noi le fabricăm, pătrund în subconştient şi apoi fac ca lucrurile să se petreacă pe cât de rău le anticipasem. De exemplu, dacă ne temem atât de mult de o anumită boală încât ajungem obsedaţi de ea, avem toate şansele ca, în cele din urmă, char să ne îmbolnăvim de boala respectivă.

Practic, teama exagerată, aşteptările negative legate de viitor pot fi considerate drept o credinţă intimă, personală, în rău. Şi, crezând în rău, atragi răul.

 

Pentru a vă da seama de puterea efectului nocebo, puteţi verifica rezultatele sondajelor de opinie, la întrebări precum: în ce direcţie credeţi că se îndreaptă România? sau credeţi că peste un an vă va fi mai bine, sau mai rău? Majoritatea celor intervievaţi răspund într-o manieră pesimistă, nefiind de mirare că apoi li se întâmplă exact lucrurile rele pe care au declarat că le aşteaptă, invitându-le practic, în viaţa lor.

Oare nu e mai bine ca, în loc să vă săpaţi singur groapa prin efectul nocebo, să folosiţi puterea demonstrată a gândirii pozitive și a efectului placebo

 

 

Club Mistic vă pune la îndemână o metodă de programare pozitivă a propriului subconştient: cd-urile cu mesaje subliminale.

 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop