Al doilea soare pentru pamanteni, la explozia stelei Betelgeuse
loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 8684 ori.
Al doilea soare pentru pamanteni, la explozia stelei Betelgeuse

Cronicari chinezi, japonezi, italieni, elvețieni și arabi ne spun că, în anul 1006, o stea era vizibilă pe cer și ziua, iar, în timpul nopții, strălucirea ei era de-a dreptul impresionantă. Fenomenul a durat mai multe săptămâni și s-a repetat, cu o intensitate ceva mai mică, în 1054.

steaua betelgeuseVestea bună pe care ne-o oferă astronomii este că și noi putem avea parte de un fenomen similar, în curând. Principala stea candidată la performanța de a străluci pe cerul nostru și ziua, la fel ca Soarele, este gigantul Betelgeuse, aflat la 640 de ani-lumină de Terra, în constelația Orion. Distanța e perfectă pentru a ne asigura nouă, pământenilor, vizibilitate maximă în primele săptămâni de după explozie - ne asigură site-ul io9.com
Spectacolul va fi unul impresionant nu numai ziua, când, alături de Soarele obișnuit, pe cer va străluci un al doilea corp ceresc, mai mic, dar de o intensitate deosebită, ci mai ales noaptea, care - tocmai datorită acestei străluciri - nu prea va mai fi noapte! O lumină de intensitate comparabilă cu cea a unei luni aflată la primul pătrat va fi concentrată într-un punct de dimensiunea lui Venus, iar la aceasta se va adăuga, bineînțeles, și strălucirea obișnuită a Lunii. Așadar, șanse mici să dormim, în perioada respectivă.
Ultima ocazie cu care pământenii au putut observa pe cer un asemenea fenomen a fost cuprinsă între 1572 și 1604. Două supernove care au luminat atunci cerul nopții au fost studiate de doi dintre cei mai mari astronomi ai epocii: Tycho Brache și Johannes Kepler.
Actualmente, există nu mai puțin de 16 stele aflate în pragul exploziei (chiar dacă e vorba de un prag astronomic, adică un interval de milioane de ani). Dintre acestea, cea mai spectaculoasă explozie se anunță a fi cea de la transformarea lui Betelgeuse în supernovă, datorită dimensiunii deosebit de mari a aceste stele.


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop