Anul Nou, dar nu în ianuarie: chinezii, evreii, musulmanii
loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 25119 ori.
Anul Nou, dar nu în ianuarie: chinezii, evreii, musulmanii

Anul Nou nu este sărbătorit de toată lumea la aceeaşi dată. Pentru un miliard şi jumătate de chinezi, data de 1 ianuarie nu prezintă nici un interes, iar noul an este celebrat cu focuri de artificii cândva spre sfârșitul lui ianuarie sau chiar în februarie.

Date diferite pentru începutul Anului Nou au atât evreii, cât şi musulmanii.

Pentru fiecare dintre aceştia, anul nou începe la date care nouă nu ni se pot părea decât extrem de ciudate: începutul lui februarie, sfârşitul lui septembrie sau chiar lunile noiembrie-decembrie!

anul nou chinezesc

Roş Haşana, Anul Nou evreiesc

 

Anul Nou evreiesc sau sărbătoarea de Roş Haşana are loc la o dată variabilă de la un an la altul, însă aceasta e mereu cuprinsă între 6 septembrie şi 5 octombrie. Calculul porneşte de la data tradiţională a faceri lumii şi este legat şi de calculul datei Paştelui evreiesc. Astfel, Roş Haşana este a 162-a zi după Paşti. În 2010, Roş Haşana a fost pe 8 septembrie, în 2011  pe 28 septembrie, iar în 2012 pe 16 septembrie.
Se consideră că, în această zi, Dumnezeu se aşează pe tronul său şi decide dacă fiecare persoană din lume merită sau nu iertarea. Decizia este luată la 10 zile după Roş Haşana, cu ocazia sărbătorii de Yom Kippur, iar perioada care desparte cele două date trebuie să fie una a penitenţei, în care fiecare să se gândească dacă a încălcat cele 10 porunci în anul care a trecut.
Unul dintre cele mai importante obiceiuri de anul nou evreiesc este cântarea din Şofar, un instrument făcut din corn de berbec, care are rolul de a trezi poporul lui Israel din lâncezeală şi de a-l anunţa că vine ziua judecăţii. Un alt obicei constă în a arunca diferite obiecte în apă, astfel ca greşelile făcute în anul ce a trecut să fie spălate.


Anul Nou chinezesc

 

Anul nou chinezesc cade, întotdeauna, la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie. Noul an este pus de fiecare dată în analogie cu unul din cele 12 semne zodiacale ale horoscopului chinezesc, precum şi cu unul din cele 5 elemente. De exemplu, Anul Tigrului de Metal a început pe 14 februarie 2010, iar Anul Dragonului de Apă, pe 23 ianuarie 2012.
Obiceiurile de Anul nou sunt variate, în diferitele provincii chinezeşti. Culoarea roşie, considerată norocoasă, joacă un rol important în decoraţiile făcute cu această ocazie. De exemplu, în dimineaţa primei zile din noul an, copiii chinezi le fac părinţilor diferite urări (echivalentul colindatului de la noi) şi primesc în schimb bani în plicuri de culoare roşie. Fiind cunoscut caracterul extrem de variat al bucătăriei chinezeşti, nu e de mirare că şi masa festivă de Anul Nou e diversă: trebuind să conţină porc, raţă şi pui, precum şi dulciuri. Apoi, nu trebuie uitat cine a inventat artificiile: În China, spectacolele de acest fel sunt de-a dreptul grandioase.

 

Anul Nou islamic

 

Anul nou islamic cade într-o dată diferită a calendarului nostru, în fiecare an. Spre exemplu, la 7 decembrie 2010 musulmanii au sărbătorit începutul anului 1431, iar la 26 noiembrie 2011, începutul anului 1433. Evenimentul aminteşte călătoria lui Mahomed de la Mecca la Medina, care a început, conform calendarului nostru, pe data de 16 iulie 622.


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop