Cometa verde Hartley 2, vizibilă de pe Terra | stea cu coada, astronomie, corpuri ceresti
loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 5668 ori.
Cometa verde Hartley 2, vizibilă de pe Terra

Cometa Hartley 2 (cunoscută de astronomi, în mod oficial, sub numele de 103P/Hartley) este unul din corpurile cereşti de acest tip descoperite relativ recent. Mai precis, ea a fost observată în 1986 de astronomul australian Malcolm Hartley, al cărui nume, de altfel, îl poartă.

 

Cometa Hartley 2

Mişcarea sa de revoluţie în jurul Soarelui durează 6 ani şi jumătate dar, din cauza interacţiunilor gravitaţionale cu Jupiter, traiectoria sa este împinsă departe de Terra, de unde e foarte greu observabilă fără mijloace tehnice perfecţionate.

Totuşi, există şi excepţii, una dintre ele fiind în octombrie 2010. pe parcursul săptămânii 18-24 octombrie, cometa Hartley 2 devine vizibilă cu ochiul liber de către locuitorii din emisfera nordică, deci inclusiv de către noi. Ea apare ca o dâră slabă pe cerul nopţii, în direcţia nord-est.

 

Pentru cei care se pricep la astronomie, redăm şi coordonate ceva mai precise: Hartley 2 trece prin dreptul stelei Capella din constelaţia Auriga. Bineînţeles, condiţiile optime de vizibilitate sunt oferite de spaţiile înalte aflate, pe cât posibil, departe de fumul şi murdăria marilor oraşe. În plus, un telescop sau chiar un simplu binoclu ne pot ajuta să vedem mult mai clar aşa-numita cometă verde.

În numeroase culturi antice, apariţia unei comete (numită de obicei stea cu coadă, nume care îi descrie foarte bine aspectul) era asociată cu producerea unor evenimente deosebite. Printre cele mai cunoscute comete, amintim pe Halley, Encke şi Halle-Bopp.
 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop