loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 4881 ori.
Mentalismul, de la Girolamo Scotto la Cristian Gog

Mentalismul – devenit celebru la noi odată cu participarea plină de succes a lui Cristian Gog la show-ul ProTv Românii au talent – este, poate, cea mai interesantă ramură a iluzionismului. Iar asta se datorează faptului că un mentalist pretinde că realizează lucruri imposibile, precum citirea gândurilor, predicţia, controlul minţii, percepţia extrasenzorială. Iar efectele sunt, aproape întotdeauna, extrem de spectaculoase.

 

mentalism cristian gog

Cea mai veche reprezentaţie atestată de mentalism îi aparţine lui Girolamo Scotto, care nu a fost numai magician, ci şi compozitor, editor şi librar – un adevărat spirit renascentist. Scotto, născut în 1505 şi mort în 1572, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la Veneţia,

Scotto a făcut demonstraţii de mentalism inclusiv la curţi regale, în faţa unor capete încoronate şi se pare că era expert atât în diferite trucuri cu cărţi de joc, cât şi în numere care i-au adus faima de a poseda capacităţi telepatice.

Alte nume celebre în domeniul mentalismului, pe plan internaţional, sunt: americanul Banachek, care a scris mai multe cărţi despre mentalism, inclusiv una intitulată „Îngropat de viu“; un alt american, Theodore Annemann, care a inventat mai multe trucuri de citire a minţii; englezul Derren Brown, care s-a ocupat şi de pictură.

Merită amintit, de asemenea, Uri Geller, care a susţinut însă că ceea ce face el nu este un truc, ci deţine puteri psihice reale.

 

În ceea ce îl priveşte pe Cristian Gog, cităm cele două definiţii pe care el însuşi le dă mentalismului, pe blogul personal: „logica imposibilului“ şi „magia gândurilor“. Sau, mai precis: „Mentalismul ca artă trebuie să transpună spectatorul, să-l ducă în punctul în care întrebarea: „Este real?“ să dispară din minte. Moment în care apare convingerea că a fost martor la ceva unic, inexplicabil şi extraordinar. Trebuie să-l treacă prin stări, pentru care e dificil să găseşti cuvinte care să le explice. (Este de apreciat să scoţi 4 aşi din buzunarul cuiva, dar e incredibil să prezici titlurile ziarelor, să citeşti gânduri, să poţi spune seria unei bancnote din buzunarul cuiva sau să mişti anumite obiecte de la distanţă, fără a le atinge). Asta numesc eu mentalism.“ (Cristian Gog)

 

Amănunte pe blogul lui Cristian Gog

 

 Un maestru spiritual, despre mentalism și magie: Gurdjieff


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop