loading...
Horoscop Berbec
Berbec
Horoscop Taur
Taur
Horoscop Gemeni
Gemeni
Horoscop Rac
Rac
Horoscop Leu
Leu
Horoscop Fecioară
Fecioară
Horoscop Balanţă
Balanţă
Horoscop Scorpion
Scorpion
Horoscop Săgetător
Săgetător
Horoscop Capricorn
Capricorn
Horoscop Vărsător
Vărsător
Horoscop Peşti
Peşti
ClubMistic.ro
Altfel despre Zodii
Zodiile si Sexul
Zodii si Cadouri
Zodiile si Moda

Articol citit de 6027 ori.
Henri Charles Puech, Despre gnoză şi gnosticism

Cartea Despre gnoză şi gnosticism, apărută la Editura Herald în 2007, îl are drept autor pe Henri Charles Puech, istoric al religiilor francez, care a ocupat catedra de Istorie a religiilor de la College de France timp de două decenii, între 1952 şi 1972.

 

despre gnoza si gnosticism puech„Să mă caut pe mine însumi şi să aflu cine eram şi cine sunt pentru a deveni ceea ce eram“ – acest citat din Faptele lui Toma descrie foarte bine demersul spiritual al gnosticilor.

Lucrarea lui Puech este de fapt o colecţie de studii redactate între 1934 şi 1975, având ca obiect de studiu gnosticismul, sub diferitele sale aspecte.

Astfel, două dintre capitole abordează problema timpului, evidenţiind diferenţele existente între viziunea unui elenist, a unui creştin şi a unui gnostic faţă de fenomenul curgerii timpului. Alte două studii privesc relaţiile lui Plotin, filosoful din secolul al III-lea după Hristos care a întemeiat neoplatonismul, şi gnosticism. De asemenea, ne sunt puse la dispoziţie „Câteva mărturii neglijate referitoare la hermetism“ dar şi consideraţii despre „Întunericul mistic la Pseudo-Dionisie Areopagitul şi în tradiţia patristică“.

Studiind aceste fragmente – dintre care unele nu se referă direct la gnosticism, ci privesc, în general, perioada de maximă înflorire a acestuia – ne putem face o idee de ansamblu mult mai clară asupra sistemelor care i-au avut drept reprezentanţi iluştri pe Simon Magul, Marcion, Basilides, Valentinus sau Mani.

Cităm, de exemplu, un fragment din caracterizarea extrem de amănunţită pe care Puech o face gnosticului în general:

Decepţionat sau rănit de actuala sa condiţie în sânul unei lumi, al unei societăţi, al unui trup în care nu simte decât nelinişte şi care, pentru că îl înconjoară, îi dau impresia că îl închid, îl oprimă, îl umilesc sau aservesc, gnosticul începe prin a reacţiona faţă de ea şi împotriva ei; mai întâi prin dezgust, dispreţ, ostilitate, apoi printr-o respingere, dacă nu o revoltă. Refuză lumea, i se refuză. Simţindu-se străin faţă de o lume pe care ajunge să o conceapă ca fundamental străină de el însuşi, el tinde să se distingă, să se abată, să se detaşeze de ea, să o respingă sau să rupă orice legătură cu ea. Ceea ce echivalează cu faptul că el se percepe şi se aşează în faţa lumii prin opoziţie cu ea“..

Cartea „Despre gnoză și gnosticism” a lui Puech poate fi comandată AICI 


Articole din aceeasi categorie:

Ţine-te in pas cu noi: Abonare RSS, Distribuie
loading...

loading...
Horoscop